Övernattning i Molnviken

Vi startade dagen kl. 16:00 vid Näs skola var jag plockade upp de 5 personer som ställt sig med på resa. Eftersom vi blev 6 stycken så tänkte jag att vi skulle kunna ta min Nissan istället och trycka in oss i den. Det blev lite trångt men det gick bra och detta möjliggjorde även att vi körde hem via till några som hade glömt vissa saker.

När vi väl var framme var vi skulle gå 300m in så blev vissa förvånade över att vi måste gå något med all packning. Vi gjorde det i alla fall med mycket möda och höll även på att gå lite vilse på vägen på grund av att det börjat skymma. Vi fann dock äntligen fram och de som just hade frusit blev varma av tanken att de skulle få spela ishockey!

Skridskoåkningen blev kortvarig eftersom kylan och mörkret gjorde det mycket komplicerat. Vi ställde istället i ordning att grilla i platsens grillkåta. Medan vi åt där hade vi en stund när vi berättade Bellman-vitsar, sanna historier och myste runt brasan.

Efter en stund började de känna sig redo för att sätta upp tältet och de kom 1-2 åt gången för att hjälpa mig medan de andra värmde sig vid brasan. Det tog ungefär en timme att få upp tältet och värme i kaminen. Vi samlades sedan inne i tältet var vi fixade sovplatser och fortsatte att berätta historier. Som belöning för att de gjorde läxorna hade jag handlat lite godis som jag hängde upp i en julstrumpa i tältet.

Ivriga tankelampor tändes i mörkret och snart var alla fullt sysselsatta med sina läxor och jag fick fräscha upp min finska- och spindelkunskaper när vi löste deras hemuppgifter tillsammans. Det tog inte länge förrän de första var klara och efter det tog det inte länge förrän godiset var slut!

Efter hemläxorna for vi ut för att springa på den bottenfrysta molnviken som var upplyst av månsken och stjärnor. Vi tog en vända runt sjön för att springa upp värmen tills det var sovdags. Under kvällslänken så lärde vi oss också några stjärntecken som fanns över våra huvuden.

3 av 6 borstade tänderna.

Nu när kvällen började närma sig så var det dags att gå igenom eldvaktar schemat. Vi tog det grundligt och lyfte fram dess vikt att göras ordentligt och det blev verkligen gjort på allvar under natten. Vi delade upp oss i 2 personers skift och de vaktade elden 2 timmar åt gången. Men som ansvarig så kändes det nog som om jag hela tiden hade ena ögat öppet i alla fall.

Temperaturen sjönk under -20 grader och den kurviga plats lämnade många onödiga luftfickor som kylde ner insidan. Det blev omsorgsfullt valt var vi lade oss för att få ut maximal effekt av kaminen på samma gång som vi inte ville ligga på stenar. Det var inte enkelt med tanke på marken runt Molnviken…

Natten gick relativt smärtfritt med endast ett bränt liggunderlag och en vinkad juice på golvet. Ordningen kunde ha varit bättre men vi är ju inte scouter heller!

Vi startade dagen kl. 7:00 med macka och ost tillsammans med juice och trip. Det blev en relativt tidig start för att vi skulle hinna göra oss i ordning tills skolan kl.10:30. Vi sprang ett varv runt molnviken även denna morgon för att komma igång igen men den energin rann ut i sanden tills vi skulle plocka undan!

Mycket energi blev satt på annat så som skattjakt och vinterkrig vilket gjorde att vi fick lämna några av de allmänna sakerna för mig att hämta senare. Vår vandring hem gick mycket fortare än dit och plötsligt hade vi bilen fullpackad med våra saker.

Resan hem blev krokig eftersom alla skulle hämta sina cykelhjälmar och föra ditt och datt hit och dit. Men slutligen så kom vi till skolan i god tid var de fick börja bombardera sina klasskamrater med historier från vårt äventyr.

 

Kristoffer Nylund                                                                                                    5.12.2012

En reaktion på “Övernattning i Molnviken

Kommentera